Als de koffieautomaat kon spreken…

Wat leert de koffieautomaat jou over een gezonde sfeer op de werkvloer?

Bij de koffieautomaat wordt veel gepraat en gemopperd. Over het weekend, vakanties en de kinderen, over de werkgever, de werkdruk en die irritante collega. Als de automaat kon praten, zou hij je vertellen hoe werknemers echt over zaken denken.

Werkend Nederland drinkt bij elkaar elke dag zo’n 30.000.000 kopjes koffie. Bijna iedereen ‘doet het bij de koffieautomaat’: met een bakkie in de hand zijn hart luchten over de nieuwe plannen die worden doorgevoerd of over de vervelende klussen die nog moeten gebeuren. Wat is het dan verleidelijk om mee te praten en ook je ongezouten mening te geven. 

Waarom gebeurt dit wel bij de koffieautomaat en niet tijdens werkoverleg? Er wordt geen ruimte gemaakt om irritaties en verbeterwensen te bespreken. Vergaderingen moeten efficiënt zijn en vooral de werkinhoudelijke zaken worden bespreken. 

Daardoor worden veel plannen en verbeteringsvoorstellen wel onderling bij de koffieautomaat besproken en niet met jou. Dat is een gemiste kans en gelukkig kan jij het anders aanpakken!

Alle remmen los en de informatie op tafel

Ik (Annemieke) heb ooit een training ‘Creatief denken’ gevolgd. Eén van de onderdelen was om ‘out of the box’ een probleem aan te pakken. Een aantal vragen in dat verband waren: 

  • ‘Wat zou Superman doen om dit probleem op te lossen’?
  • ‘Hoe zou de koning dit aanpakken’?

Het was ‘verboden’ om bij elk goed idee “Ja, maarrrr…”  te roepen, want dan werd het creatieve proces in de kiem gesmoord. Juist alles moest de ruimte krijgen. Hierdoor kwamen nieuwe uitdagende plannen tot stand. Het leuke is dat we gingen openstaan voor suggesties en dat iedereen zijn/ haar mening durfde te geven. Alle remmen gingen los.

Creëer een uitlaatklep: Als werkgever is het belangrijk dat jouw mensen een uitlaatklep hebben om verbeterpunten, aandachtspunten of punten van kritiek te kunnen uiten. Een moment waar ze hun ongezouten mening kunnen geven, zonder hun baan kwijt te raken. Veel werknemers praten hun werkgever naar de mond, omdat ze ervan uitgaan dat hij/ zij geen kritiek accepteert. Daarnaast kan het zijn dat ze bang zijn om hun baan te verliezen als ze echt eerlijk zijn.

Hoe krijg je als werkgever de irritatie EN de verbetersuggesties op tafel

Organiseer een aparte bijeenkomst. Geef jouw mensen daar de mogelijkheid om zaken die volgens hen niet goed gaan te benoemen, ideeën te opperen en verbeteringen voor te stellen. 

Hoe doe je dat? 

  • Organiseer ‘brainstormsessies’ waar mensen ‘met de voeten op tafel’ ideeën en verbeterpunten kunnen aangeven, zonder als leider direct op de rem te gaan staan.
  • Luister naar de wensen en ideeën van je medewerkers. Daaronder ligt een diep verlangen om iets voor elkaar te krijgen. Je zult zien dat mensen blij worden als er iets mee gedaan wordt.
  • Laat zien dat je de opmerkingen en ideeën serieus neemt. Gebruik een flip over of ‘sticky notes’ om alles te noteren en zorg dat de input wordt vastgelegd. 
  • Bedank iedereen voor de input en plan een volgende bijeenkomst in om met de input aan de gang te gaan. 

In een volgend blog geven we je een aantal handvatten en praktische tips hoe je hier concreet mee aan de slag kunt gaan. 

Op weg naar een gezonde cultuur

Je wilt dat jouw medewerkers gaan praten met elkaar waar je bij bent. Als jij daar regelmatig de ruimte voor maakt, stoppen ze met ‘praten’ bij de koffieautomaat. Jouw medewerkers zullen ervaren dat ze gehoord en gezien worden. Dat zorgt voor vertrouwen waardoor ze meer van zichzelf durven te geven, de nieuwe ideeën op tafel komen en verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Je zult zien dat het teamwork verbeterd en de bedrijfscultuur gezonder wordt.Dus: als jij vaak genoeg een ‘voeten op tafel moment creëert’, hoef je niet meer te krabben omdat de irritante jeuk tussen je tenen weg is!